[Home] [Ιστορία] [Wado] [Δημιουργός] [Λεξικό] [Τεχνικές] [VIDEO] [Εξάσκηση] [Εξετάσεις] [Ελλάς] [Links]
.
Fitness
.
Το «karate-do» ανήκει στα «διαλειμματικά αθλήματα». Απαιτεί δηλαδή από τον ασκούμενο με αυτό αθλητή να διαθέτει στον ίδιο βαθμό τόσο την αερόβια όσο και την αναερόβια ικανότητα, δηλαδή τόσο την αναπνευστική αντοχή όσο και τη μυική αντοχή και δύναμη, κατά τη διάρκεια της εξάσκησης ή του αγώνα.
Για το λόγο αυτό ο καθένας που θέλει να λέει ότι είναι «αθλητής» του karate-do και όχι απλά «ασκούμενος» με αυτό απαιτείται να είναι Fitness. Τι είναι όμως Fitness;
"Fitness είναι η ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να λειτουργεί με δύναμη, χωρίς υπερβολική κόπωση και με περίσσεια ενέργεια. Αυτό του επιτρέπει κατά την διάρκεια κάθε ημέρας, να εμπλέκεται με άνεση σε οποιαδήποτε δραστηριότητα κάτω από οποιαδήποτε κατάσταση άγχους ή ψυχολογικής πίεσης."

Το Fitness δεν μπορεί να τυποποιηθεί από συγκεκριμένες τιμές. Έχει διαφορετική αναπαράσταση ανάλογα με τις πολιτιστικές διαφορές, τις ιδέες και πεποιθήσεις, την εκπαίδευση και την παιδεία, τις θρησκευτικές αντιλήψεις καθώς και τα σωματικά όρια κάθε μικρής ή μεγάλης κοινωνίας. Επίσης, παράλληλα με τους προηγούμενους λόγους, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που το διαφοροποιούν από τόπο σε τόπο όπως είναι οι γενετικοί, περιβαλλοντικοί, συνθηκών ζωής, υπηρεσιών υγείας κλπ.

Fitness σημαίνει «απόλυτα δυνατός και ικανός».
Είναι μία συνειδητά επιδιωκόμενη κατάσταση ψυχοσωματικής απόδοσης, που επιτυγχάνεται με την συνεχή προσπάθεια διατήρησης τριών παραγόντων:

1. Της φυσικής κατάστασης
2. Της υγιεινής διατροφής και
3. Της ψυχικής ισορροπίας.
.
.

1. Φυσική Κατάσταση
Η επίτευξη μιας καλής γενικής φυσικής κατάστασης εξαρτάται από τον βαθμό ανάπτυξης πέντε παραγόντων που όλοι μαζί σε συνεργασία καθορίζουν το επίπεδο της. Αυτοί είναι:
- Η αερόβια ικανότητα ή καρδιοαναπνευστική αντοχή .
Είναι η δυνατότητα του σώματος για επίτευξη μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου κατά την διάρκεια της άσκησης.
(Απαιτείται εξάσκηση σε Δρόμους αντοχής, Κολύμβηση, Ποδηλασία μεγάλων αποστάσεων, Χειμερινό σκι σε ανώμαλο έδαφος κλπ. και μπορεί να μετρηθεί με το Test Cooper.)
- Η μυϊκή δύναμη.
Είναι η δυνατότητα των μυών του σώματος να υπερνικήσουν μια αντίσταση.
(Απαιτείται εξάσκηση με Κάμψεις, Διπλώσεις, Κοιλιακούς κλπ.)
- Η μυϊκή αντοχή.
Είναι η δυνατότητα ενός μυός ή μιας ομάδας μυών, να εκτελούν μέγιστες επαναλαμβανόμενες συστολές ή να εξασκούν συνεχόμενη δύναμη ενάντια σε ένα σταθερό αντικείμενο.
(Απαιτείται εξάσκηση στη Γυμναστική με βάρη με εκτέλεση σετς πολλών επαναλήψεων (10-12) με ελαφρά βάρη).
- Η ευλυγισία και ελαστικότητα.
Ευλυγισία είναι η ικανότητα της κάμψης και της έκτασης των αρθρώσεων ενώ η ελαστικότητα είναι η ικανότητα των μυών να τεντώνουν και να επανέρχονται στο φυσιολογικό τους μήκος.
(Απαιτείται εκτέλεση κατά την προθέρμανση και την αποθεραπεία στατικών ή παθητικών διατατικών ασκήσεων και άλλες παρόμοιες)
- Η σύσταση σώματος.
Σύσταση σώματος είναι το σωματικό βάρος σε σχέση με το σωματικό λίπος. Η κληρονομικότητα και τα γενετικά χαρακτηριστικά παίζουν σημαντικό ρόλο ως προς την σύνθεση του ανθρωπινού σώματος. Ιδανική κατανομή βάρους, έχει κάποιος μόνο στην περίπτωση που συνδυάζει το ιδανικό-φυσιολογικό βάρος, το ιδανικό ποσοστό σωματικού λίπους και Δείκτη Μάζας Σώματος 19-25 kg/m2.
[ Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι το πηλίκο του σωματικού μας βάρους (σε κιλά) διά του ύψους μας (σε μέτρα) στο τετράγωνο, ΔΜΣ = Σωματικό βάρος (κιλά) / Ύψος xΎψος (τετ. μέτρα). ]
.
Η «φυσική κατάσταση» με την «υγεία» αν και επηρεάζει η μία την άλλη δεν είναι το ίδιο. Τα αγύμναστα υγιή άτομα, χωρίς καλή φυσική κατάσταση λόγω έλλειψης άσκησης, διεκπεραιώνουν με δυσκολία τις καθημερινές τους ενασχολήσεις. Από την άλλη πλευρά τα υγιή άτομα που είναι γυμνασμένα, τις εκτελούν αβίαστα και χωρίς πρόβλημα, αφού έχουν καλή φυσική κατάσταση.
.
.
2. Υγιεινή Διατροφή
Για κάθε σωματική δραστηριότητα, το σώμα απαιτεί ενέργεια. Το ποσό της εξαρτάται από τη διάρκεια και τον τύπο της δραστηριότητας. Η ενέργεια μετριέται σε θερμίδες και λαμβάνεται από τα τρόφιμα και τα υγρά που τρώμε και πίνουμε. Το γλυκογόνο είναι η κύρια πηγή καυσίμων που χρησιμοποιείται από τους μύες για να επιτρέψει την εκτέλεση μίας αεροβικής, αναερόβιας ή διαλειμματικής άσκησης.
.
Οι διατροφολόγοι χωρίζουν τις τροφές σε 5 κύριες ομάδες:
1. Ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά.
2. Φρούτα και λαχανικά.
3. Κρέας, ψάρι, αυγά, ξηροί καρποί και όσπρια.
4. Γάλα, τυρί, γιαούρτια.
5. Τροφές που περιέχουν ακόρεστα ή κορεσμένα λίπη, ζάχαρη, ή συνδυασμό τους.

.
Τα κύρια θρεπτικά συστατικά του σώματος, που προσλαμβάνονται μέσω της τροφής είναι:
- Πρωτεΐνες. Ουσιαστικές για την ενδυνάμωση και ανάπτυξη των μυών και άλλων ιστών του σώματος. Προσλαμβάνονται από τις ομάδες τροφών 3 και 4.
- Λίπη. Μία πηγή ενέργειας πολύ σημαντική που χρησιμοποιεί το σώμα για να είναι ζεστό, αλλά και για την προστασία των οργάνων του όπως είναι το συκώτι. Βοηθά επίσης στην απορρόφηση των Βιταμινών. Προσλαμβάνονται (με προσοχή) από την ομάδα τροφών 5.
- Υδατάνθρακες. Η κύρια πηγή ενέργειας. Διαλύονται στο σώμα και μετατρέπονται σε γλυκόζη, ένα είδος ζάχαρης που δίνει ενέργεια. Οι αμυλούχοι υδατάνθρακες διαλύονται αργά κι η ενέργεια που προσφέρουν απελευθερώνεται λίγο λίγο. Έτσι διαρκεί αρκετό καιρό. Υπάρχουν στις ομάδες τροφών 1 και 5. Στο μεγαλύτερο όμως ποσοστό πρέπει να προσλαμβάνονται από την ομάδα 1 και μόνο το ελαιόλαδο από την ομάδα 5.
- Νερό. Απαιτείται για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Χρησιμεύει ως όχημα για τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών σ’ όλο το σώμα και αποτελεί το 60% αυτού. Πρέπει να πίνουμε περισσότερα από 10 ποτήρια την ημέρα.
- Βιταμίνες. Συμμετέχουν σε πολλές χημικές διαδικασίες στο σώμα και χωρίζονται σε υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές. Μερικές πολεμούν τα μικρόβια και άλλες βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που παίρνει από τις τροφές. Προσλαμβάνονται κυρίως από την ομάδα τροφών 2.
- Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία. Ανόργανα στοιχεία που υπάρχουν στο σώμα μας, κρίσιμα για τις κανονικές του λειτουργίες. Κυριότερα είναι το αβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο, το νάτριο κλπ. Προσλαμβάνονται από τις ομάδες τροφών 1, 2 και 4.
- Ίνες. Διατροφικά στοιχεία απαραίτητα για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την πρόληψη ασθενειών. Προσλαμβάνονται από τις ομάδες τροφών 1 και 3.
.
Η ενέργεια που απαιτείται για την καλή και υγιεινή λειτουργία του σώματος πρέπει να είναι αναμεμειγμένη στη διατροφή μας με την παρακάτω αναλογία:
57% Υδατάνθρακες
(ΝΑΙ στο ψωμί ολικής άλεσης, το καφέ ρύζι, τα φασόλια, τις φακές. ΟΧΙ στη ζάχαρη και τα βούτηρα.)
30% Λίπη
(ΝΑΙ στο ελαιόλαδο και το μέλι. ΟΧΙ στα γλυκά, τα μπισκότα και τα παγωτά.)
13% Πρωτεΐνες
(ΝΑΙ στο λευκό κρέας, το ψάρι, το γιαούρτι, το γάλα. ΟΧΙ στο χοιρινό κρέας και το κυνήγι.)
.
Το αθροιστικό σύνολο των χημικών διεργασιών που γίνονται στα κύτταρα ενός οργανισμού κατά τις οποίες είτε αποθηκεύεται (αναβολισμός) είτε απελευθερώνεται (καταβολισμός) ενέργεια λέγεται μεταβολισμός.
Η ενέργεια αυτή περιέχεται στις θρεπτικές ουσίες που λαμβάνει ένας ζωικός οργανισμός μέσω της διατροφής του και εκδηλώνεται είτε ως θερμότητα, είτε ως έργο που απελευθερώνεται προς το περιβάλλον, είτε ως αύξηση (ανάπτυξη νέων ή παχυσαρκία).
Ο μεταβολισμός είναι διαφορετικός σε κάθε άνθρωπο. Μερικές φορές διαφοροποιείται ακόμη και στο ίδιο άτομο εάν αλλάξει το μόνιμο τόπο διαμονής του, τις διατροφικές του συνήθειες και το είδος / διάρκεια της κίνησής του (εργασία, σωματική άσκηση κλπ).

Η εκμάθηση των βασικών αρχών της ισορροπημένης διατροφής και η εφαρμογή τους στην καθημερινή ζωή συμβάλλουν στην πλήρη σωματική, πνευματική και ψυχική ευεξία του ατόμου και απομακρύνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων χρόνιων νοσημάτων όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, η υπέρταση, κ.ά.
Με αφετηρία την στοιχειώδη ανωτέρω γνώση είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε κανένα τύπο ή είδος διατροφής, γιατί απλούστατα το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό στον καθένα ξεχωριστά.
Μπορούμε όμως να βασιστούμε σε στατιστικές μελέτες που έχουν γίνει παγκοσμίως (και κατά καιρούς) σε μεγάλο εύρος πληθυσμών και να επιλέξουμε ένα τύπο διατροφής που συμφωνεί με τον τρόπο ζωής μας και τις διατροφικές μας συνήθειες. Για τους Έλληνες, αλλά και πολλούς άλλους, έχει αποδειχτεί στατιστικά ότι η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο στηρίζεται η άριστη υγεία, καλή φυσική κατάσταση και μακροζωία των προγόνων μας.
.
.
3. Ψυχική ισορροπία
Η ψυχή συγκροτείται από τρία μέρη, τη Λογική, τα Συναισθήματα και τις Επιθυμίες, που λειτουργούν ως ένα σύστημα. Δηλαδή, η δραστηριότητα του κάθε μέρους έχει σχέση με την απόδοση (καλή ή κακή) του άλλου.
Η Λογική είναι αυτή που με τις αποφάσεις της «δαμάζει» τις απροσεξίες των δύο άλλων μερών και καθορίζει την «τριαδική» λειτουργία της ψυχής. Εάν «χάσει τον έλεγχο» τα αποτελέσματα για τον άνθρωπο είναι καταστροφικά.
Για όλα τα προβλήματα και τις καταστάσεις που επηρεάζουν την ανθρώπινη ψυχή οι ορθότερες προτάσεις για ψυχική ισορροπία, αφού για σοβαρά θέματα ανισορροπίας απαιτείται η γνώμη ειδικών, δεν μπορεί να είναι άλλες παρά αυτές που ήταν γραμμένες στην είσοδο του ναού του Απόλλωνος στο μαντείο των Δελφών:
.
«Γνώθι σαυτόν» και «Μηδέν άγαν», δηλαδή
«Γνώρισε τον εαυτόν σου» και «Τίποτε να μην σε παρασύρει».