[Home] [Ιστορία] [Wado] [Δημιουργός] [Λεξικό] [Τεχνικές] [VIDEO] [Εξάσκηση] [Εξετάσεις] [Ελλάς] [Links]
.
Μαθητής
.
Το μικρό παιδί ή ο νέος που θέλει να ασχοληθεί με το karate-do wado-ryu πρέπει να γνωρίζει πρώτα απ' όλα τι είναι αυτό το άθλημα που διάλεξε και ποιός είναι ο σκοπός του.

Επιλέγοντας την εξάσκηση στο karate-do wado-ryu -ανεξάρτητα ηλικίας- γινόμαστε μαθητές αυτού του αθλήματος. Για κάθε νέο μαθητή που ξεκινά την εξάσκηση στο wado (αλλά και για κάθε παλαιό που συνεχίζει) αξίζει μία συμβουλευτική αναφορά σ' ένα απόσπασμα του βιβλίου "Karate-do: My way of life", δηλαδή "Καράτε-ντο: Ο δρόμος της ζωής μου.", του ιδρυτή του karate-do και μέγα δάσκαλου Gichin Funakoshi (1868-1958).

[... Συχνά λέω στους νεαρούς μαθητές μου ένα πράγμα που τους μπερδεύει.
"Πρέπει να γίνετε όχι δυνατοί, αλλά αδύναμοι".
Τότε μου ζητούν να τους εξηγήσω τι εννοώ, αφού ένας από τους λόγους που διάλεξαν το karate-do ήταν να γίνουν δυνατοί. "Δεν χρειάζεται", μου λένε, "να εκπαιδευτεί κανείς για να γίνει αδύναμος". Τότε τους απαντώ: "Αυτό που θέλω να πω είναι πραγματικά δύσκολο να κατανοηθεί. Θέλω να βρείτε μόνοι σας την απάντηση και σας υπόσχομαι ότι θα έρθει ο καιρός που θα κατανοήσετε πραγματικά τι εννοώ." ...]
.
Η απάντηση (λίγες σελίδες πιο κάτω):
[... Το karate-do δεν είναι, ούτε και υπήρξε ποτέ, μία μορφή βίαιης αυτοάμυνας. Αντίθετα, ο κάθε ένας που έχει θέσει αληθινά υπό τον έλεγχο του την τέχνη του karate-do, θα κάνει κάθε προσπάθεια να μη βρεθεί σε επικίνδυνα μέρη ή σε καταστάσεις κάτω από τις οποίες θα αναγκαστεί να βάλει τη τέχνη σε πράξη. Εκείνος που έχει επίγνωση της αδυναμίας του, θα παραμένει κύριος του εαυτού του σε κάθε κατάσταση. Μόνο ένας πραγματικά αδύναμος είναι ικανός να νιώσει αληθινό θάρρος. Ένας πραγματικός γνώστης του karate-do πρέπει να βελτιώνει την τεχνική του μέσω εξάσκησης, αλλά, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάει ότι μόνο μέσα από την άσκηση θα μπορέσει να αναγνωρίσει τη δική του αδυναμία.
Στο βαθμό που το karate-do στοχεύει στην τελειοποίηση του νου όσο και του σώματος, εκφράσεις που υμνούν μόνο τη φυσική δύναμη δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε σχέση μ' αυτό. Γιατί οι μεγαλύτερες αρετές του δεν είναι μόνο η άριστη φυσική κατάσταση και η δύναμη, αλλά πρώτα, η σύνεση και η ταπεινότητα
. ...]