[Home] [Ιστορία] [Wado] [Δημιουργός] [Λεξικό] [Τεχνικές] [VIDEO] [Εξάσκηση] [Εξετάσεις] [Ελλάς] [Links]
.
Πρόγραμμα
.
Το πρόγραμμα εξάσκησης των μαθητών στο karate-do wado-ryu καθορίζεται αποκλειστικά από τον δάσκαλο (sensei) του γυμναστηρίου (dojo), ο οποίος είναι σε άμεση επαφή με τον εκάστοτε επόπτη (shihan) εξεταστή των μαθητών (εάν δεν είναι ο ίδιος εξεταστής).

Ένα συνηθισμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:
Αυτοσυγκέντρωση (Για σωστή εισαγωγή στο μάθημα)
Ζέσταμα (Ελαφρό τρέξιμο, τεντώματα, διπλώσεις, ανοίγματα κλπ)
Kihon / Kihon waza (Dachi, Uke, Renraku κλπ)
Tantoku Kata (Pinan, Kushanku, Jion κλπ)
Yakusoku Kata (Sanbon, Ohyo, Kihon kumite, Tachiai κλπ)
Jiyu kumite (Ελεύθερη μάχη)
Αποθεραπεία (Χαλάρωση, τεντώματα κλπ)
Η διάρκεια της εξάσκησης πρέπει να είναι από μία έως μιάμιση ώρα (ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών) και να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα (για όλα τα επίπεδα μαθητών) ώστε να έχει αποτέλεσμα.
.
"Οι μαθητές που ασκούνται στο karate-do οφείλουν σε κάθε παρουσία τους στο γυμναστηρίο να ακολουθούν δύο βασικούς κανόνες, χωρίς τους οποίους, όσο έντονα κι αν ασκηθούν στις τεχνικές, το αποτέλεσμα της προπόνησης καθίσταται άχρηστο." (Gichin Funakoshi, ιδρυτής karate-do).
Αυτοί οι δύο βασικοί κανόνες είναι:
1. Ο τρόπος σχηματισμού της κανονικής γροθιάς (seiken) να παραμένει στιβαρός σ' όλη τη διάρκεια της εξάσκησης.
2. Κατά την εκτέλεση των kihon waza και των kata, τα πόδια του αθλητή, σε κάθε βήμα που κάνει, πρέπει να στηρίζονται γερά και αταλάντευτα στο πάτωμα (σαν να είναι δέντρα με βαθιές ρίζες) και στη συνέχεια να ακολουθεί το ανάλογο κτύπημα.
.
Οι παρακάτω εικόνες βοηθούν στην κατανόηση των βασικών κανόνων άσκησης.

1. Σχηματισμός κανονικής γροθιάς (seiken).
.
.
Η γροθιά σχηματίζεται λυγίζοντας τα τέσσερα δάκτυλα πάνω στην παλάμη και στη συνέχεια τοποθετώντας τον αντίχειρα (σαν να τα δένουμε) πάνω στο δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο. Είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε ο αντίχειρας να μην προχωρήσει περισσότερο από το μεσαίο δάκτυλο (θεωρώντας ότι έτσι δένει καλύτερα η γροθιά) γιατί μπορεί να τραυματιστεί με το κτύπημα.
Τα κότσια πρέπει να σχηματίζουν μεταξύ τους γωνία οξεία (ποτέ αμβλεία και το ελάχιστο ορθή). Στην αρχή ο ασκούμενος δυσκολεύεται υπερβολικά να το καταφέρει και συνήθως στα πρώτα λεπτά εξάσκησης κουράζεται, ιδίως όταν τα δάκτυλά του έχουν και νύχια που καρφώνονται στην παλάμη του. Χρειάζεται όμως συνεχής εξάσκηση.
.
2. Τρόπος στήριξης ποδιών (με τη βοήθεια του Tatsuo Suzuki).
.
Πρώτα "σταθερό πάτημα" (antei) και κατόπιν "δυνατό κτύπημα" (-zuki).
Κλειστό Ο.Α.Κ.Α. (30 Μαρτίου 2008) - Σεμινάριο για αρχάριους μαθητές.