[Home] [Ιστορία] [Wado] [Δημιουργός] [Λεξικό] [Τεχνικές] [VIDEO] [Εξάσκηση] [Εξετάσεις] [Ελλάς] [Links]
.
Δάσκαλος
.
Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, σ' όλα τα γνωστικά πεδία, ιδιαίτερα στα παιδιά, αντικαθιστούν το γονέα εκτός κατοικίας. Οι γονείς, ανεξάρτητα μορφωτικού ή οικονομικού επιπέδου, επιθυμούν το καλύτερο γι' αυτά. Η επιλογή δασκάλου για εκπαίδευση στο Karate-do Wado-ryu (αλλά και σε κάθε άλλη παρόμοια εξειδικευμένη τέχνη) είναι εξ ίσου σημαντική, γιατί στη διάρκειά της δημιουργείται (αναγκαστικά) στον κάθε ασκούμενο ένα πρότυπο ταύτισης και εξομοίωσης.

Η σεμνότητα η ταπεινοφροσύνη και η αυτοπειθαρχία, είναι οι αξίες που χαρακτηρίζουν και διέπουν τη ζωή και τη διδασκαλία ενός Δασκάλου. Αυτό είναι και το αποτέλεσμα της προσωπικής του πορείας ως μαθητής. Εξ άλλου η αλυσίδα δάσκαλος - διδασκαλία - μαθητής, είναι άρρηκτα δεμένη και δεν έχει αρχή και τέλος. Αυτό συμβαίνει γιατί σ' αυτή τη σχέση, η μαθητεία δεν τελειώνει ποτέ. Ο δάσκαλος είναι ''αεί διδασκόμενος'' και ο μαθητής συνεχώς τελειοποιείται. Αυτή είναι και η μαγεία αυτής της τέχνης.
.
Ποιες όμως πρέπει να είναι οι ικανότητες και οι αρετές ενός δασκάλου;
Η απάντηση και για τους γονείς και για τους δασκάλους σίγουρα μπορεί να αναζητηθεί στο βιβλίο "Hagakure", που σημαίνει αλληγορικά "Κρυμμένος πίσω από τις φυλλωσιές" του Samurai Yamamoto Tsunetomo (1659-1719). Το βιβλίο αυτό αποτελεί πάντα μέρος της βιβλιογραφίας όλων των συγγραμμάτων που ασχολούνται με τη μελέτη της αρετής των Samurai, το Bushido.
Ας δούμε ένα μεταφρασμένο απόσπασμα:
"Δεν υπάρχει τέλος στην εξάσκηση της τέχνης του πολέμου. Όταν κάποτε θεωρήσεις ότι έχεις ολοκληρωθεί ως Δάσκαλος, τότε πλέον έχεις εκτραπεί από το δρόμο (της αρετής) που ακολουθούσες τόσο καιρό."